Legyél (újra) magabiztos nő! 

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi is az a stíluspszichológia, hogy miért kezdtem el foglalkozni vele? Az inspirációt egy konkrét tapasztalat adta, amely annyira meglepő volt, hogy nem lehetett elmenni mellette! Pszichológusként hosszú évek óta kamaszokkal, fiatal lányokkal, nőkkel, anyukákkal és változó korban lévő hölgyekkel dolgozom. Bár ezek a nők sokban különböznek egymástól, mégis vannak nagyon egyértelmű hasonlóságok: művelt, tanult, intelligens, érzékeny és jól ápol nőkkel találkoztam, akik azonban nem látják magukban a jót, nem látják a saját szépségüket, annál inkább a hibáikat és tökéletlenségüket. Ennek fényében nem meglepő, hogy önértékelésük és női önbizalmuk alacsony, gyakran élnek át negatív érzelmeket, bűntudatot, szégyent, szorongást. Olyan ez, mintha egy torzító tükörben látnák önmagukat!

Bár a látvány, amit a tükör mutat hamis, a hamis látvány következményei valósággá válnak. A negatív énkép, az önelfogadás hiánya hatással van az összes szerepünkre, a női szerepre, a párkapcsolati szerepre, de hat még az anyai szerepünkre is. Hatással van minden emberi kapcsolatunkra - az önmagunkhoz fűződőre is -, de még a munkánkra, karrierünkre is. Na de mi történne, ha egyszer csak egy tiszta tükörben látnánk önmagunkat, torzításmentesen? Ezt mutatta meg az a véletlen, ami életre hívta a stíluspszichológiát. Egy nagyon alacsony önértékelésű, egyébként csodás fiatal hölggyel dolgoztam énképén, az önmagához fűződő negatív érzelmein. Az önismereti munkával párhuzamosan ez a fiatal nő - egy kis segítséggel -megváltoztatta az öltözködését, a hajviseletét, a megjelenését. Külső megjelenésének megváltozása hihetetlen sebességgel gyorsította fel a belső változásokat is, elkezdte tisztán látni önmagát! Önbizalma látványosan nőtt, magabiztosan merte megmutatni önmagát, külső-belső szépségét.

Ez az élmény inspirált arra, hogy más szemszögből, kreatívan közelítsek a női önbizalom kérdéséhez! Nem biztos, hogy csak bentről kifelé építkezhetünk, lehet, hogy meg is fordíthatjuk a folyamatot, vagy talán a kettő egyszerre is történhet? Ha nem csak a lélekkel, hanem a testtel is törődünk, akkor a változások sokkal dinamikusabban következnek be, hisz nem csak a tükör lesz tisztább, hanem amit abban látunk az is egyre jobb lesz? Ezek a kérdések tanulásra, kutatásra és az új utak kipróbálására ösztönöztek. Azóta már sok fiatal hölgy, nő, asszony és anyuka is végigment ezen az úton, de most már nem a véletlen segítségére hagyatkozva, hanem tudatosan felépítve az utat. Természetesen ez az út sem való mindenkinek és nem alkalmas minden probléma megoldására, de ha szeretnénk önmagunkkal elégedett nővé válni, visszanyerni, vagy felépíteni női önbizalmunkat, akkor érdemes kipróbálni a stíluspszichológia kreatív útját és módszereit!

Mi is a stílus?

A stílus görög eredetű szó, eredetileg egy betűvetésre használt eszköz volt. Manapság mindennemű közlés kifejezésmódját is értjük rajta. Lehet átfogó jelentésű, mint korstílus és lehet szűkebb értelmezése az egyéni kifejezésmód kapcsán (viselkedésmód, cselekvésmód). 

  • Stílus minden, amit magunkból megmutatunk
  • Stílus az énünk leképződése a világban
  • Stílus személyiségünk minden megnyilvánulása

Hogyan születik meg az egyéni stílus?

  • A stílus alapja az önismeret, külső-belső tulajdonságaink, adottságaink, értékeink és erősségein, valamint gyengeségeink, korlátaink ismerete!
  • Ha az önismeret adott, akkor jön a "csomagolástechnika" - fontos megtanulnunk azt is, hogyan tudjuk a legjobb, legelőnyösebb módon megmutatni önmagunkat!

Miért fontos mindez?

"Társas közegben nem lehet nem kommunikálni!" - ez a szociálpszichológiai alapvetés tulajdonképpen elmond mindent! Ha már egyszer kommunikálunk - a külsőnkkel, a verbális és nonverbális megnyilvánulásainkkal, a tárgykultúránkkal - akkor lehetőség tegyük ezt a lehető legjobban! Ráadásul, ahogyan a világban megjelenünk, az nem csak másokra van hatással, visszahat ránk is, befolyásolja, alakítja énképünket, önbizalmunkat!

Ha nem ismerjük önmagunkat, nem becsüljük értékeinket, ha nem tudjuk megmutatni azt, ami bennünk van, akkor sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk az folyton változó elvárásoknak, a ránk zúduló marketing üzeneteknek, naponta kockáztatjuk önbizalmunkat. 

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi is az a stíluspszichológia, hogy miért kezdtem el foglalkozni vele? Egy számomra fontos és meglepő esemény adta az ötletet, ami azóta már  kimunkált és bizonyított tapasztalattá vált. Ha kíváncsi vagy rá, a gombra kattintva olvashatod a választ!