Életképeskönyv

a kreatív önismeret

Az Életképeskönyv  egy önismereti munka, a múlt megértésének, az önismeret pontosításának, az énerő növelésének kreatív módszere. 

De pontosan mi is az az Életképeskönyv?

Az Életképeskönyv egy önismereti alkotás. Egy napló önmagáról, önmagának. Egy napló, ami megmutatja, hogy mindennek két oldala van, hisz a múlt és a jelen örömei és nehézségei egyaránt megjelennek benne. Ráadásul a napló lapjainak egyik oldalára leírhatja élményeit, érzéseit, gondolatait egy adott témáról, a lap másik oldalán kreatív énjét segítségül hívva alkotássá - legyen az rajz, vagy fotókból, szimbólumokból és kulcsszavakból álló montázs - varázsolhatja a leírt szavakat.

Az élet KÉPES könyve:

 • ami nem a hétköznapokról szól, hanem mindarról, ami az eddigi életében fontos.
 • amely lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjon a múltján, jelenén és a jövőjén (pszichológus által összeállított "élettéma" kérdéssor segítségével).
 • amelyben a gondolatok alkotássá válnak, életre kelnek.
 • amelyben az érzések szavakká formálódnak.
 • amit, bármikor elővehet és amiből erőt meríthet belőle, ami átsegítheti nehéz pillanatokon.
 • aminek nem csak az eredménye segít abban, hogy jobban megértse és elfogadja önmagát, hanem már az alkotás folyamata is egy örömteli, boldog élmény.

Az életképeskönyv 25 élet-témát dolgoz fel, pszichológus által összeállított kérdésekkel, melyek segítik az adott téma végiggondolását, érzelmi feldolgozását. Ezen témák érintik a gyermekkort, a családot, az iskolai élményeket és a barátokat és szerelmeket, de megjelennek benne a sikerek és a kudarcok, az értékek és a vágyak, a csalódások és az örömök egyaránt.

Hogyan segíti az önismeretet az Életképeskönyv?

 • Egy-egy oldal elkészítése időigényes feladat: gondolkodni-írni-alkotni. Ez a hármas egység, ami az életünk képeskönyvének elkészítéséhez szükséges. Lehetetlen elkapkodni, hisz ahhoz, hogy a végeredményben valóban önmagamat lássam megkerülhetetlenül időt kell fektetni.
 • Nem passzív befogadásról, hanem alkotó tevékenységről van szó, így figyelmünk összpontosítása anélkül következik be, hogy szándékosan próbálná kordában tartani azt.
 • Utoljára mikor rajzolt, festett, nyomdázott, vagy ragasztott matricát? Gyermekként, ugye? A könyv képes oldalának megalkotása fénysebességgel repít vissza a múltba, a gyermekkornak abba a felszabadult,őszinte, kreatív időszakába, amikor az alkotás még önmagáért való volt, az öröm pedig önfeledt. Aki egy rövid időre képes visszatalálni önmaga gyermeki énjéhez, az már nagy lépést tett az énvédő mechanizmusainak csökkentése felé, képes lesz látszatok helyett látványokon gondolkodni, önfeledten örülni és önmagáért alkotni.
 • Csak kezdete van: a könyv - ahogy az önismereti munka is - élethosszig folytatható.

Hogyan készítheti el saját Életképeskönyvét?

A könyv minden oldala egy-egy témát jár körül 3-4 kérdés segítségével. Ezen kérdések megválaszolása néha talán egyszerű, máskor komolyabb és hosszabb elgondolkodást igényel. Az első lépés - javaslatunk szerint - ezen kérdések megválaszolása, ÍRÁSBAN! Szánjon rá időt, akár heteket is, hogy elmélyedjen a felmerülő emlékekben és megélje a hozzájuk kapcsolódó érzéseket.

Ha válaszolt a kérdésekre - akár saját magának is írhat újabbakat - akkor fordítsa meg a lapot, kezdődhet az alkotó munka második része: a fehér lapot Ön varázsolja "képessé"! Felhasználhat fotókat, megjeleníthet szimbólumokat, hívószavakat, vagy akár rajzolhat is az oldalra szabadon érzései és kreativitása szerint. A leírt szavak életre kelnek, a hangulatok testet öltenek. Bármilyen lehet a kép, az Ön képe, az énképe!

Miért fontos írásban megválaszolni a kérdéseket?

Gondolataink olyanok, mint a kismajmok. Próbálja csak ki, ha leül egyedül egy sötét szobában szinte biztos, hogy nem tud 5 percig sem egy adott dologra összpontosítani. A gondolatai szerte kalandoznak és szétszélednek, a tegnap és a holnap, a feladatok és az elintézetlen ügyek mind helyet követelnek. Sőt, ha nem egyedül és nem egy sötét szobában ül, akkor a külvilág eseményei még gyorsabban fogják elterelni a gondolatait. Az írás segít rendszerezni ezeket a gondolatokat és irányítani a figyelmet. A leírt szavaknak mindemellett nagyon súlya van, mint a tovaszálló gondolatoknak és nagyobb teret enged az elmélyülésnek, egy-egy leírt mondat átgondolásának.

Illenek-e ezek a témák és kérdések az én életemre?

A témák és a kérdések összeállításánál hagyatkoztam arra a tapasztalatra, amit a közel két évtizedes pszichológusi munkám során szereztem. Előfordulhat azonban, hogy egyes témák az Ön számára nem fontosak, míg másokkal hosszabban foglalkozna, erre is van lehetőség. Az életképeskönyv bővíthető, megírhatja a saját kérdéseit, vagy megválaszolhatja azokat, amelyeket az élet tesz fel Önnek.

Kinek ajánlom az Életképeskönyvet?

 • Aki számára fontos múltjuk és jelenük megértése.
 • Mélyebb önismeretre vágyóknak.
 • Azoknak, akik hisznek az alkotás és a kreatívitás gyógyító erejében!

Ur Anita - az Örömterv blog szerzője - kipróbálta az Életképeskönyvet. Az ő tapasztalatait itt olvashatja:

 Ha Ön is szeretné kipróbálni az Életképeskönyvet, akkor az alábbi megrendelőlap elküldésével megteheti. Jelenleg az Életképeskönyv digitális (pdf formátum) változata rendelhető meg. A vásárlást követően minden információt e-mailben elküldünk Önnek és a vételár átutalása után elküldjük a letöltéshez szükséges linket. Az Életképeskönyv digitális változatának ára 2000 Ft.  

Amennyiben úgy érzi, hogy az otthoni "önkép"-zést elősegítené a személyes tanácsadás, akkor erre is van lehetősége. Az alábbi űrlapon válassza ki a személyes tanácsadás menüpontot, vagy keressen meg e-mailben: kreativpszichologia@gmail.com. A személyes tanácsadás díja 7000 Ft/50 perc.