Életképeskönyv gyermekeknek

A gyermekek életképeskönyve egy játékos, kreatív alkotókönyv, amely segít abban, hogy jobban megismerjük gyermekünket és segítsünk neki abban, hogy jobban megismerje önmagát és a világot.

Természetesnek tűnik, hogy jól ismerjük saját gyermekünket, ugyanakkor lehetnek olyan területek az életében, melyekről nem tud, nem akar beszélni, de a közös játékok, rajzolás és beszélgetés során megérthetjük őt, vagy segíthetjük abban, hogy megnyíljon. A gyermekek elsődleges kifejezési módja a játék és az alkotás, a festés, rajzolás, míg a beszéd, a verbális megfogalmazás másodlagos. Ha szeretnénk többet tudni gyermekünkről és abban is szeretnénk neki segíteni, hogy önértékelése, önbizalma és énképe pozitívan alakuljon, akkor az ő kifejezésmódjához kell igazodnunk. Ez azt jelenti, hogy csak játékosan, pozitív és elfogadó hangulatban lehet ezekkel a kérdésekkel foglalkozni.

A gyermek életképeskönyv témaválasztásai és játékai 12 év gyermekpszichológusi munkám tapasztalatán alapulnak. Összegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyek fontosak egy kisgyermek életében, érzelmi-, és személyiségfejlődésében. Ezekhez a témákhoz olyan egyszerű játékos, kreatív feladatokat kapcsoltam, melyek nem igényelnek különleges eszközöket és képességeket. A lapok fehér oldalára kerülnek a rajzok, festmények, míg a másik oldalon leírom azt, miben segíthet a játék, illetve kérdéseket is talál, melyeket rajzolás közben megkérdezhet gyermekétől, melyek egy beszélgetés elindítói lehetnek. Természetesen a helyzethez igazodva másról is szólhat a beszélgetés, más kérdések lehetnek fontosak, ezt Ön szülőként tudni és érezni fogja. Fontos, hogy a közös együttlét előtt olvassa végig a leírtakat, közben már csak a gyermekére figyeljen, az sem baj, ha kimaradnak kérdések, vagy változtat a leírtakon.

Ez az alkotókönyv sok örömteli kérdéssel foglalkozik, de a félelmek, szorongások világába is elvezet. Ne ijedjen meg ettől, egy gyermek életében a félelem érzésének megismerése természetes, és ha megtanul vele bánni, eljátszani, lerajzolni, akkor meg tudja szelídíteni ezeket a rossz érzéseket is.

Ezekben a játékokban a rajzolás, a festés, a kreatív együttlétek öröme a legfontosabb, nem teljesítményhelyzetről és kötelező feladatokról van szó. Akkor vegyük elő ezt a kreatív könyvet, ha a gyermeknek is, nekünk szülőknek is van hozzá kedvünk, időnk és lelkesedésünk.

Néhány vélemény és tapasztalat a Gyermek Életképeskönyvről, amit a levélírók engedélyével teszek közzé:

"Válásunk kapcsán kezdtem el az Életképeskönyvet kisfiammal, aki alapvetően nagyon zárkózott, nehezen nyílik meg. Eleinte inkább csak a kreatív feladatokat, rajzokat készítette el, de megfigyeltem, hogy egyre többet mesél rajzolás közben, végül már olyan témákról is tudtunk beszélgetni, amelyek mélyen érintik őt!"

"A kislányom 4 éves. Ősszel kezdtük az óvodát, de nehezen ment a beszoktatás és azóta is minden reggel sírva megy be. Az ott történtekről nem volt hajlandó beszélni, az óvónők szerint napközben jókedvű és szereti a gyerkekeket. Mióta csináljuk az Életképeskönyvet a reggeli elválások is könnyebben mennek, mert útközben még beszélgetünk az előző napi rajzáról, vagy közös alkotásunkról. Nem derült ki, hogy miért fél az ovitól, de a sírás már megszűnt és ez nagy öröm a számomra."

Ha Ön is szeretné kipróbálni a gyermek Életképeskönyvet, akkor az alábbi megrendelőlap elküldésével megteheti. Jelenleg az Életképeskönyv  2 változata rendelhető meg: nyomtatott, illetve digitális (pdf formátum).  A vásárlást követően minden információt e-mailben elküldünk Önnek és a vételár átutalása után elküldjük a letöltéshez szükséges linket, vagy postázzuk a gyermek Életképeskönyvet. 

Az Életképeskönyv nyomtatott változatának ára  3500 Ft. + 500 Ft (postaköltség)  

Az Életképeskönyv digitális változatának ára 2000 Ft. 

Amennyiben úgy érzi, hogy az otthoni "önkép"-zést elősegítené a személyes tanácsadás, akkor erre is van lehetősége. Az alábbi űrlapon válassza ki a személyes tanácsadás menüpontot, vagy keressen meg e-mailben: kreativpszichologia@gmail.com. A személyes tanácsadás díja 7000 Ft/50 perc.